Not Coming to a Multiplex Near You
Not Coming to a Multiplex Near You
The New Zealand Digital Film Festival Wellington & Auckland, December 2003
Loose, improvised voyeurism… heady, art-directed, cinematic vision… crackling, heart-felt politics. Since 1996, digital film-makers have been making their distinctive voices heard and, this year, the medium has started to get the critical and popular attention it deserves.
Shooting on digital video enables film-makers to shoot on a cheap format using a semi-pro camera, edit on an affordable computer and – most importantly – make the films they really want to make.
Not Coming to a Multiplex Near You is a festival of some of the best digital films to come out of New Zealand in the past eight years. The programme has been co-ordinated by Chloe Laing, administrator of the Screen Innovation Production Fund (a partnership between Creative New Zealand and The New Zealand Film Commission) and includes films which have been funded by SIPF, as well as independently-funded films. The programme includes documentary, drama, comedy and experimental films, and has a different line-up each night. The festival is being produced by emerging film producer Mhairead Connor.
Says Connor: “These are all great films … and getting the chance to show them together is really exciting. These are the directors, writers and producers who will be the A-list New Zealand film-makers of the near future. Digital technology has allowed some remarkable talent to develop: film-makers can make what they want because they’ve got the gear and, therefore, the time to make things their way, and make them well.”
People can catch this year’s bumper crop of digital feature films, including Florian Habicht’s Woodenhead and Gregory King’s Christmas; as well as older films such as The Cloud Forest by David Eggleton and Ranitar Charitkul and Hei Tiki by Whetu Fala.
This is a timely event. Not Coming to a Multiplex Near You opens on December 1 in Wellington – the night of the world premiere of The Return of the King – and in Auckland on December 9 – the night after the New Zealand Film Awards. The festival offers people the chance to see the difference that digital technology is making at the other end of the film-making spectrum. Where would you rather be?
NOT COMING TO A MULTIPLEX NEAR YOU is supported by Creative New Zealand, Creative Communities, SONY, The Film Archive and The New Zealand Film Commission.
Wellington Auckland BATS Theatre The Classic and MIC December 1 – 6, 2003 December 9 – 14, 2003 Two sessions each night: 6.30pm & 8pm Two sessions each night: 7.00 & 8.30pm Book on 04 802 4175 Book on 09 360 2502 Tickets: $10/$12 or $15 for two sessions Tickets: $10/$12 or $15 for two sessions
Not Coming To A Multiplex Near You
BATS Theatre, Wellington Monday 1st December 8:00 – 10.25 I Think I’m Going, Alex Greenhough 145 minutes Tuesday 2nd December 6:30 – 7:30 Noise, David Downes 5 minutes A Small Life, Michael Heath 52 minutes 8:00 – 10:25 Christmas, Gregory King 89 minutes
Wednesday 3rd December 6:30 – 7:22 Confidence in Me, Mel Johnston 52 minutes 8:00 – 9:15 .OFF., Colin Hodson 75 minutes
Thursday 4th December 6:30 – 7:39 He Tiki, Whetu Fala 1 minute Tu Tangata: Weaving for the People, Robin Greenberg 68 minutes 8:00 – 9:52 In a Land of Plenty, Alister Barry 112 minutes
Friday 5th December 6:30 – 7:37 Untitled #2, Michael Morley 24 minutes Telepathine, Alastair Galbraith 3 minutes Withdrawal, Eldon Booth & Jason Crane 24 minutes The Cloud Forest, David Eggleton & Ranitar Charitkul 5 minutes Teleprompter, David Eggleton & Ranitar Charitkul 11 minutes
8:00 – 9:35 after…, Lynda Chanwai-Earle & Simon Raby 4 minutes Uncomfortable, Comfortable, Campbell Walker 91 minutes
Saturday 6th December 6:30 – 7:47 The Waiting Place, Cristobal Araus Lobos 77 minutes 8:00 – 9:30 Woodenhead, Florian Habicht 90 minutes
The Classic, Auckland Tuesday 9th December 6.30 – 7.47 The Waiting Place, Cristobel Araus Lobos 77 minutes 8:00 – 10:25 I Think I’m Going, Alex Greenhough 145 minutes
MIC, Auckland Wednesday 10 December 7.00 – 7.57 Noise, David Downes 5 minutes A Small Life, Michael Heath 52 minutes 8.30 – 9.59 Christmas, Gregory King 89 minutes
MIC Thursday 11 December 7.00 – 7.52 Confidence in Me, Mel Johnston 52 minutes
8:30 – 9.45 .OFF., Colin Hodson 75 minutes
MIC Friday 12 December 7.00 – 8.09 He Tiki, Whetu Fala 1 minute Tu Tangata: Weaving for the People, Robin Greenberg 68 minutes 8:30 – 10.22 In a Land of Plenty, Alister Barry 112 minutes
MIC Saturday 13th December 7.00 – 8.07 Untitled #2, Michael Morley 24 minutes Telepathine, Alastair Galbraith 3 minutes Withdrawal, Eldon Booth & Jason Crane 24 minutes The Cloud Forest, David Eggleton & Ranitar Charitkul 5 minutes Teleprompter, David Eggleton & Ranitar Charitkul 11 minutes
8:30 – 10.05 after, Lynda Chanwai-Earle & Simon Raby 4 minutes Uncomfortable, Comfortable, Campbell Walker 91 minutes
The Classic Sunday 14th December 7pm Short Fuse (programmed by the MIC) 8:00 – 9:29 The Shirt, John Laing 89 minutes